Doorgaan naar hoofdcontent

Pinot Grigio en Pinot Gris de verschillen en gelijkenissen

Hoewel Pinot Grigio en Pinot Gris dezelfde druif kunnen zijn, is het enigszins passend dat er twee verschillende namen bestaan, omdat de druif twee totaal verschillende wijnstijlen kan maken. Terwijl Pinot Grigio uit Italië vaak eenvoudig en verfrissend is, is Pinot Gris uit de Elzas intens geconcentreerd en veelzijdig, met smaken zoals witte bloem, honing, appeltaart, paddenstoelen en exotische kruiden. Elzasser Pinot Gris, hoewel het zeker droog kan zijn, heeft vaak wat restsuiker en kan behoorlijk vol zijn.

Pinot Grigio - Pinot Gris - Pinot Sivi druiven
Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi Druiven

Italiaanse Pinot Grigio is een van de meest alomtegenwoordige, catch-all witte wijnen. Hoewel Pinot Grigio in feite dezelfde druif is als de Pinot Gris die het vaakst wordt gezien in de Elzas en Oregon, voorspelt de verschillende spelling een andere stijl van wijn. Een neutrale druif, Pinot Grigio heeft de neiging vrij zacht te zijn zonder de scherpe zuurgraad van andere internationale witte variëteiten. Hoewel het een rondere wijn is met meer body dan verwacht, staat Pinot Grigio ook bekend als schoon en gemakkelijk te drinken.




Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Syrah, Shiraz en Petite Sirah?

Syrah. Shiraz. Petite Sirah. Deze wijnen klinken vergelijkbaar, waardoor mensen in de war raken over het verschil tussen de drie. Syrah en Shiraz druiven Syrah en Shiraz zijn exact dezelfde druif, net zoals Pinot Grigio en Pinot Gris ook dezelfde druif zijn. Dus, of je nu een wijn drinkt genaamd Syrah of een wijn genaamd Shiraz, de wijn is gemaakt van dezelfde druif. In Frankrijk wordt de druif Syrah genoemd, terwijl de druif in Australië Shiraz wordt genoemd. Over het algemeen geldt dat als uw label Shiraz zegt, de wijn uit Australië komt. De meeste producenten over de hele wereld volgen de Fransen en noemen de druif Syrah, maar er zijn een paar uitzonderingen. Syrah wordt uitgesproken als Sih-RAH. Shiraz wordt uitgesproken als sher-AS (rijmt op jazz). Hoewel Syrah en Shiraz dezelfde druif zijn, maken ze stilistisch heel verschillende wijnen. De meerderheid van de Australische Shiraz heeft de neiging om buitengewoon vruchtbaar te zijn, met zeer rijpe, bijna jammy fruitsmaken. Me

Merlot in de spotlight: alles wat je moet weten

Een beetje over Merlot Merlot, wat in het Frans de kleine merel betekent, is een van de drie meest geplante druivenrassen voor het maken van goede wijn in de wereld. Cabernet Sauvignon en de Spaanse Airen zijn de andere twee bovenaan de lijst. Wat Merlot betreft, het is een vlezige, sappige bes met zwarte schil die overheerlijke, superqualkable rode wijnen van over de hele wereld produceert. Merlot is een instant feest in een fles - leuk, energiek, zacht en afhankelijk van wie het feestje gooit (of de wijn maakt), altijd een beetje een verrassing. Merlot is ook een van de vijf edele Bordeaux-druivensoorten. Het is geworteld in wijngaarden over de hele wereld en wijnmakers houden ervan om Merlot te mengen met Cabernet Sauvignon , omdat het de krachtige, monddrogende tannines van Cabernet in evenwicht brengt met een rijp, vlezig fruitkarakter, zelfs elegante rode bloemen en specerijen. Maar het kan een echte wow-factor inpakken, en daarom ziet steeds meer de wereld 100% variëteit-bot

Kroatische wijn

Kroatische wijn is vaak net wat anders dan wij in Nederland gewend zijn. Een wijn uit Kroatië heeft vaak een wat voor ons Nederlanders moeilijk leesbare naam. Maar dit doet niets af aan de kwaliteit van de Kroatische wijn. Integendeel zelfs, wijn uit Kroatië behoort tot een van de beste wijnen van de wereld. Merlot is een rode Kroatische wijn In Kroatië wordt wijn al eeuwenlang gemaakt, al sinds de Griekse en Romeinse tijd. De geschiedenis van wijnbouw in Kroatië gaat al eeuwenlang terug. Dankzij deze lange historie heeft Kroatië zich kunnen ontwikkelen tot een hoogwaardig wijnland. Kroatië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Duizenden jaren geleden begonnen ze daar al met wijn maken. Sinds de Romeinse tijd is het maken van wijn in Kroatië alleen maar belangrijker geworden, het verbouwen van druiven in de middeleeuwen was heel belangrijk en in sommige delen van het land enige bron van inkomsten voor de bevolking. De wijnbouw vond in Kroatië een goed gevarieerd klima