Kroatische wijn is vaak net wat anders dan wij in Nederland gewend zijn. Een wijn uit Kroatië heeft vaak een wat voor ons Nederlanders moeilijk leesbare naam. Maar dit doet niets af aan de kwaliteit van de Kroatische wijn. Integendeel zelfs, wijn uit Kroatië behoort tot een van de beste wijnen van de wereld.
In Kroatië wordt wijn al eeuwenlang gemaakt, al sinds de Griekse en Romeinse tijd. De geschiedenis van wijnbouw in Kroatië gaat al eeuwenlang terug. Dankzij deze lange historie heeft Kroatië zich kunnen ontwikkelen tot een hoogwaardig wijnland. Kroatië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Duizenden jaren geleden begonnen ze daar al met wijn maken.
Sinds de Romeinse tijd is het maken van wijn in Kroatië alleen maar belangrijker geworden, het verbouwen van druiven in de middeleeuwen was heel belangrijk en in sommige delen van het land enige bron van inkomsten voor de bevolking.
De wijnbouw vond in Kroatië een goed gevarieerd klimaat waarbij de structuur en de samenstelling van de bodem ideaal waren voor een goede druivenoogst. Dit alles bij elkaar, gecombineerd met traditie en diverse druifsoorten heeft geleid tot een divers aanbod aan Kroatische wijn, waarbij elke wijn eigen specifieke kwaliteitseigenschappen.
Wijn uit Kroatië is tegenwoordig goed ontwikkeld en de nieuwe generatie van wijnmakers is uitstekend opgeleid en maakt gebruik van de nieuwste technologie om de wijn uit Kroatië op een hoog niveau te houden.
Kroatië heeft een hele lange kuststrook waar zowel witte als rode wijn wordt gemaakt. In het binnenland van Kroatië wordt veelal witte wijn geproduceerd. Voor rode wijnen is de Plavac Mali het belangrijkst. En wie wist dat de Amerikaanse Zinfandel van Kroatische origine is.
Hij groeit er nog steeds, de Kroaten noemen hem Crljenak of Tribidrag. Ook rode wijnen van de Babić en Teran (Refosco) kunnen de moeite waard zijn. Voor witte wijnen gebruiken de Kroaten naast Graševina (Welschriesling) en Malvasia (die hier al eeuwen groeien) druiven met exotische namen als Pošip en Bogdanuša.
![]() |
Merlot is een rode Kroatische wijn |
In Kroatië wordt wijn al eeuwenlang gemaakt, al sinds de Griekse en Romeinse tijd. De geschiedenis van wijnbouw in Kroatië gaat al eeuwenlang terug. Dankzij deze lange historie heeft Kroatië zich kunnen ontwikkelen tot een hoogwaardig wijnland. Kroatië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Duizenden jaren geleden begonnen ze daar al met wijn maken.
Sinds de Romeinse tijd is het maken van wijn in Kroatië alleen maar belangrijker geworden, het verbouwen van druiven in de middeleeuwen was heel belangrijk en in sommige delen van het land enige bron van inkomsten voor de bevolking.
De wijnbouw vond in Kroatië een goed gevarieerd klimaat waarbij de structuur en de samenstelling van de bodem ideaal waren voor een goede druivenoogst. Dit alles bij elkaar, gecombineerd met traditie en diverse druifsoorten heeft geleid tot een divers aanbod aan Kroatische wijn, waarbij elke wijn eigen specifieke kwaliteitseigenschappen.
Wijn uit Kroatië is tegenwoordig goed ontwikkeld en de nieuwe generatie van wijnmakers is uitstekend opgeleid en maakt gebruik van de nieuwste technologie om de wijn uit Kroatië op een hoog niveau te houden.
Bijzondere Kroatische wijn
Kroatië heeft meerdere inheemse druiven waarmee wijn wordt gemaakt. Hiermee kan Kroatië zich onderscheiden van de overige wijnlanden. De Kroatische wijnregio's kunnen grofweg integendeel worden in twee verschillende zones. Er zijn grote verschillen hierin, dit heeft met name met het klimaat van Kroatië te maken.Kroatië heeft een hele lange kuststrook waar zowel witte als rode wijn wordt gemaakt. In het binnenland van Kroatië wordt veelal witte wijn geproduceerd. Voor rode wijnen is de Plavac Mali het belangrijkst. En wie wist dat de Amerikaanse Zinfandel van Kroatische origine is.
Hij groeit er nog steeds, de Kroaten noemen hem Crljenak of Tribidrag. Ook rode wijnen van de Babić en Teran (Refosco) kunnen de moeite waard zijn. Voor witte wijnen gebruiken de Kroaten naast Graševina (Welschriesling) en Malvasia (die hier al eeuwen groeien) druiven met exotische namen als Pošip en Bogdanuša.