Doorgaan naar hoofdcontent

Kroatische wijn

Kroatische wijn is vaak net wat anders dan wij in Nederland gewend zijn. Een wijn uit Kroatië heeft vaak een wat voor ons Nederlanders moeilijk leesbare naam. Maar dit doet niets af aan de kwaliteit van de Kroatische wijn. Integendeel zelfs, wijn uit Kroatië behoort tot een van de beste wijnen van de wereld.

Merlot is een rode Kroatische wijn


In Kroatië wordt wijn al eeuwenlang gemaakt, al sinds de Griekse en Romeinse tijd. De geschiedenis van wijnbouw in Kroatië gaat al eeuwenlang terug. Dankzij deze lange historie heeft Kroatië zich kunnen ontwikkelen tot een hoogwaardig wijnland. Kroatië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Duizenden jaren geleden begonnen ze daar al met wijn maken.

Sinds de Romeinse tijd is het maken van wijn in Kroatië alleen maar belangrijker geworden, het verbouwen van druiven in de middeleeuwen was heel belangrijk en in sommige delen van het land enige bron van inkomsten voor de bevolking.

De wijnbouw vond in Kroatië een goed gevarieerd klimaat waarbij de structuur en de samenstelling van de bodem ideaal waren voor een goede druivenoogst. Dit alles bij elkaar, gecombineerd met traditie en diverse druifsoorten heeft geleid tot een divers aanbod aan Kroatische wijn, waarbij elke wijn eigen specifieke kwaliteitseigenschappen.

Wijn uit Kroatië is tegenwoordig goed ontwikkeld en de nieuwe generatie van wijnmakers is uitstekend opgeleid en maakt gebruik van de nieuwste technologie om de wijn uit Kroatië op een hoog niveau te houden.


Bijzondere Kroatische wijn

Kroatië heeft meerdere inheemse druiven waarmee wijn wordt gemaakt. Hiermee kan Kroatië zich onderscheiden van de overige wijnlanden. De Kroatische wijnregio's kunnen grofweg integendeel worden in twee verschillende zones. Er zijn grote verschillen hierin, dit heeft met name met het klimaat van Kroatië te maken.

Kroatië heeft een hele lange kuststrook waar zowel witte als rode wijn wordt gemaakt. In het binnenland van Kroatië wordt veelal witte wijn geproduceerd. Voor rode wijnen is de Plavac Mali het belangrijkst. En wie wist dat de Amerikaanse Zinfandel van Kroatische origine is.

Hij groeit er nog steeds, de Kroaten noemen hem Crljenak of Tribidrag. Ook rode wijnen van de Babić en Teran (Refosco) kunnen de moeite waard zijn. Voor witte wijnen gebruiken de Kroaten naast Graševina (Welschriesling) en Malvasia (die hier al eeuwen groeien) druiven met exotische namen als Pošip en Bogdanuša.

Kroatische wijn in Nederland

Doordat steeds meer Nederlanders op vakantie gaan naar Kroatië en Kroatië dus ook steeds populairder wordt zijn er al velen van ons die kennis hebben kunnen maken met de geweldige culainere cultuur van Kroatië waar wijn een grote rol in speelt. In Nederland is Kroatische wijn te verkrijgen bij Wijnland Kroatië, waaronder de bekende Kroatische druivensoorten Posip en Grasevina.

Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Syrah, Shiraz en Petite Sirah?

Syrah. Shiraz. Petite Sirah. Deze wijnen klinken vergelijkbaar, waardoor mensen in de war raken over het verschil tussen de drie. Syrah en Shiraz druiven Syrah en Shiraz zijn exact dezelfde druif, net zoals Pinot Grigio en Pinot Gris ook dezelfde druif zijn. Dus, of je nu een wijn drinkt genaamd Syrah of een wijn genaamd Shiraz, de wijn is gemaakt van dezelfde druif. In Frankrijk wordt de druif Syrah genoemd, terwijl de druif in Australië Shiraz wordt genoemd. Over het algemeen geldt dat als uw label Shiraz zegt, de wijn uit Australië komt. De meeste producenten over de hele wereld volgen de Fransen en noemen de druif Syrah, maar er zijn een paar uitzonderingen. Syrah wordt uitgesproken als Sih-RAH. Shiraz wordt uitgesproken als sher-AS (rijmt op jazz). Hoewel Syrah en Shiraz dezelfde druif zijn, maken ze stilistisch heel verschillende wijnen. De meerderheid van de Australische Shiraz heeft de neiging om buitengewoon vruchtbaar te zijn, met zeer rijpe, bijna jammy fruitsmaken. Me

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen? Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje. Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit. Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry. Sherry is gem

Pinot Grigio en Pinot Gris de verschillen en gelijkenissen

Hoewel Pinot Grigio en Pinot Gris dezelfde druif kunnen zijn, is het enigszins passend dat er twee verschillende namen bestaan, omdat de druif twee totaal verschillende wijnstijlen kan maken. Terwijl Pinot Grigio uit Italië vaak eenvoudig en verfrissend is, is Pinot Gris uit de Elzas intens geconcentreerd en veelzijdig, met smaken zoals witte bloem, honing, appeltaart, paddenstoelen en exotische kruiden. Elzasser Pinot Gris, hoewel het zeker droog kan zijn, heeft vaak wat restsuiker en kan behoorlijk vol zijn. Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi Druiven Italiaanse Pinot Grigio is een van de meest alomtegenwoordige, catch-all witte wijnen . Hoewel Pinot Grigio in feite dezelfde druif is als de Pinot Gris die het vaakst wordt gezien in de Elzas en Oregon, voorspelt de verschillende spelling een andere stijl van wijn. Een neutrale druif, Pinot Grigio heeft de neiging vrij zacht te zijn zonder de scherpe zuurgraad van andere internationale witte variëteiten. Hoewel het een rondere wij