Doorgaan naar hoofdcontent

Kroatische wijn

Kroatische wijn is vaak net wat anders dan wij in Nederland gewend zijn. Een wijn uit Kroatië heeft vaak een wat voor ons Nederlanders moeilijk leesbare naam. Maar dit doet niets af aan de kwaliteit van de Kroatische wijn. Integendeel zelfs, wijn uit Kroatië behoort tot een van de beste wijnen van de wereld.

Merlot is een rode Kroatische wijn


In Kroatië wordt wijn al eeuwenlang gemaakt, al sinds de Griekse en Romeinse tijd. De geschiedenis van wijnbouw in Kroatië gaat al eeuwenlang terug. Dankzij deze lange historie heeft Kroatië zich kunnen ontwikkelen tot een hoogwaardig wijnland. Kroatië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Duizenden jaren geleden begonnen ze daar al met wijn maken.

Sinds de Romeinse tijd is het maken van wijn in Kroatië alleen maar belangrijker geworden, het verbouwen van druiven in de middeleeuwen was heel belangrijk en in sommige delen van het land enige bron van inkomsten voor de bevolking.

De wijnbouw vond in Kroatië een goed gevarieerd klimaat waarbij de structuur en de samenstelling van de bodem ideaal waren voor een goede druivenoogst. Dit alles bij elkaar, gecombineerd met traditie en diverse druifsoorten heeft geleid tot een divers aanbod aan Kroatische wijn, waarbij elke wijn eigen specifieke kwaliteitseigenschappen.

Wijn uit Kroatië is tegenwoordig goed ontwikkeld en de nieuwe generatie van wijnmakers is uitstekend opgeleid en maakt gebruik van de nieuwste technologie om de wijn uit Kroatië op een hoog niveau te houden.


Bijzondere Kroatische wijn

Kroatië heeft meerdere inheemse druiven waarmee wijn wordt gemaakt. Hiermee kan Kroatië zich onderscheiden van de overige wijnlanden. De Kroatische wijnregio's kunnen grofweg integendeel worden in twee verschillende zones. Er zijn grote verschillen hierin, dit heeft met name met het klimaat van Kroatië te maken.

Kroatië heeft een hele lange kuststrook waar zowel witte als rode wijn wordt gemaakt. In het binnenland van Kroatië wordt veelal witte wijn geproduceerd. Voor rode wijnen is de Plavac Mali het belangrijkst. En wie wist dat de Amerikaanse Zinfandel van Kroatische origine is.

Hij groeit er nog steeds, de Kroaten noemen hem Crljenak of Tribidrag. Ook rode wijnen van de Babić en Teran (Refosco) kunnen de moeite waard zijn. Voor witte wijnen gebruiken de Kroaten naast Graševina (Welschriesling) en Malvasia (die hier al eeuwen groeien) druiven met exotische namen als Pošip en Bogdanuša.

Kroatische wijn in Nederland

Doordat steeds meer Nederlanders op vakantie gaan naar Kroatië en Kroatië dus ook steeds populairder wordt zijn er al velen van ons die kennis hebben kunnen maken met de geweldige culainere cultuur van Kroatië waar wijn een grote rol in speelt. In Nederland is Kroatische wijn te verkrijgen bij Wijnland Kroatië, waaronder de bekende Kroatische druivensoorten Posip en Grasevina.

Populaire posts van deze blog

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen? Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje. Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit. Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry. Sherry is gem...

Hoe wordt rode wijn gemaakt

Rode wijn is een wijn die ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen.  Geschiedenis van rode wijn  Het oudste bewijs voor de productie van wijn is een achtduizend jaar oude persfabriek in de buurt van Damascus . Andere tekens komen uit Iran en Mesopotamië ( 5e millennium voor Christus ) . Rode wijn staat al sinds de oudheid bekend als een belangrijke drank en medicijn. Het werd onder andere voorgeschreven door Hippocrates 400 voor Christus voor aandoeningen van het cardiovasculaire systeem. Oogst van de druiven Het is belangrijk om de oogst uit te voeren op het juiste moment van rijping van de vruchten van de wijnstok . Meestal worden groene of beschadigde trossen tijdens de oogst weggegooid, zodat ze de smaak van de resulterende wijn niet beïnvloeden. Tros...

Wat te doen in Kroatië

Over  Kroatië Kroatië maakt nogal een plons.  Met raften en kajakken van klasse 3 en 4 op rivieren die door weelderige bossen stromen, en kajakken op zee aan de kust, is het de perfecte plek om te peddelen.  Voor een ander tempo duik je in het scheepskerkhof van de Adriatische Zee, klauter je over kalkstenen kliffen of vaar je tussen 1200 eilanden. Wat te doen in Kroatië, welke  Kroatische wijn  te  proeven Je vakantieverblijf in Kroatië kun je  nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige  Kroatische wijnen  zoals de  witte wijnen   Posip ,  Grasevina ,  Pinot Grigio , de gebalanceerde wijn uit Istrië de  Malvazija  of de  rode wijnen   Plavac Mali ,  Frankovka ,  Cabernet Sauvignon  of de smaakmaker uit  Istrië  de  Teran . Als uw mediterrane fantasie zwoele dagen inhoudt op zandstranden, naast saffierwater, met uitzicht op middeleeuwse ...