Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is het verschil tussen Syrah, Shiraz en Petite Sirah?

Syrah. Shiraz. Petite Sirah. Deze wijnen klinken vergelijkbaar, waardoor mensen in de war raken over het verschil tussen de drie.

Syrah en Shiraz druiven

Syrah en Shiraz zijn exact dezelfde druif, net zoals Pinot Grigio en Pinot Gris ook dezelfde druif zijn. Dus, of je nu een wijn drinkt genaamd Syrah of een wijn genaamd Shiraz, de wijn is gemaakt van dezelfde druif. In Frankrijk wordt de druif Syrah genoemd, terwijl de druif in Australië Shiraz wordt genoemd. Over het algemeen geldt dat als uw label Shiraz zegt, de wijn uit Australië komt. De meeste producenten over de hele wereld volgen de Fransen en noemen de druif Syrah, maar er zijn een paar uitzonderingen. Syrah wordt uitgesproken als Sih-RAH. Shiraz wordt uitgesproken als sher-AS (rijmt op jazz).

Hoewel Syrah en Shiraz dezelfde druif zijn, maken ze stilistisch heel verschillende wijnen. De meerderheid van de Australische Shiraz heeft de neiging om buitengewoon vruchtbaar te zijn, met zeer rijpe, bijna jammy fruitsmaken. Meer elegante, terughoudende stijlen van Shiraz worden echter gemaakt door kleinere, boutique-producenten. In Frankrijk is de Syrah-druif de ster van de noordelijke Rhône-vallei, waar hij de neiging heeft wijnen te produceren die donkere fruitsmaken bieden, afgewogen door hartige tonen, zoals gezouten of gerookt vlees. Houd er rekening mee dat dit generalisaties zijn en dat stijl afhankelijk is van vele factoren.

Petite Sirah druiven

Petite Sirah, aan de andere kant, is een geheel andere druif dan Syrah / Shiraz, hoewel het soms verward raakt omdat Sirah op dezelfde manier wordt uitgesproken als Syrah. Toevoegen aan de verwarring is het feit dat de rest van de wereld Petite Sirah met zijn oorspronkelijke naam: Durif. Een wijnmaker uit Californië noemde het Petite Sirah voor marketingdoeleinden. Stilistisch is het een druif die grote, weelderige, inktzwarte wijnen produceert, met tonnen donkere fruitsmaken. Dus geen verwarrende Petite Sirah meer voor Syrah / Shiraz, oké? Het zijn verschillende druiven!

Laten we eens kijken: Syrah en Shiraz zijn dezelfde druif - door Australiërs Shiraz genoemd, terwijl de rest van de wereld, op enkele uitzonderingen na, Syrah noemt. De stijl van elk varieert sterk, afhankelijk van waar het wordt gekweekt en hoe het is gemaakt. Petite Sirah is een andere druif en heeft geen relatie met Syrah en Shiraz.

Syrah in Kroatië

Syrah is een wijnsoort die in 1971 werd geïmporteerd vanuit Frankrijk, voornamelijk vanwege de goede vruchtbaarheid, maar ook vanwege de kwaliteit van de wijn die wordt verkregen door de verwerking van de druiven (sterke kleur, aangename geur, hoog gehalte aan het extract), daarom wordt het gebruikt om vast te houden aan de wijnen die deze eigenschappen missen.

Het wordt voornamelijk verbouwd in de wijngaard van Zadar en Nadin, waar het voor het eerst werd geïntroduceerd door Grenache, Carignan, Ugni blanc, Cincaulet en enkele andere variëteiten. Nevenko Fazinic samen met zijn medewerkers. Vandaar dat het zich langzaam maar zeker verspreidt over de andere wijngaarden. Behalve in de regio Primorsko, wordt het ook op het continent verbouwd, maar het neemt geen belangrijk gebied of een belangrijke rol in de productie van wijn in.

Syrah staat op de lijst met aanbevolen soorten voor regio's: Slavonië, Istrië, de Kroatische kust, Noord-Dalmatië en Zagora.

In 2005, in de buurt van Korlat, werd een wijngaard van ongeveer 100 hectare bij Benkovac opgetrokken. Op dit oppervlak waren 539.000 wijnstokken, het grootste deel van Syraha, gevolgd door Cabernet Sauvignon en Merlot. Dit is ook de grootste wijngaard in Kroatië met Syrah als de belangrijkste variëteit. De Badel 1862, die deze indrukwekkende wijngaard bouwde in een gebied van rots en ondoordringbare macchia met een toevoeging van een hoogte van 300 meter, plant een verdere uitbreiding van nog eens 200 hectare. Deze variant van de Kroatische wijn van deze wijngaard zijn hoofdzakelijk bestemd voor de Kroatische markt, waar de wijnen van de drie variëteiten voornamelijk uit de import rijpen.

Syrah druiven

Populaire posts van deze blog

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen? Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje. Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit. Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry. Sherry is gem

Pinot Grigio en Pinot Gris de verschillen en gelijkenissen

Hoewel Pinot Grigio en Pinot Gris dezelfde druif kunnen zijn, is het enigszins passend dat er twee verschillende namen bestaan, omdat de druif twee totaal verschillende wijnstijlen kan maken. Terwijl Pinot Grigio uit Italië vaak eenvoudig en verfrissend is, is Pinot Gris uit de Elzas intens geconcentreerd en veelzijdig, met smaken zoals witte bloem, honing, appeltaart, paddenstoelen en exotische kruiden. Elzasser Pinot Gris, hoewel het zeker droog kan zijn, heeft vaak wat restsuiker en kan behoorlijk vol zijn. Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi Druiven Italiaanse Pinot Grigio is een van de meest alomtegenwoordige, catch-all witte wijnen . Hoewel Pinot Grigio in feite dezelfde druif is als de Pinot Gris die het vaakst wordt gezien in de Elzas en Oregon, voorspelt de verschillende spelling een andere stijl van wijn. Een neutrale druif, Pinot Grigio heeft de neiging vrij zacht te zijn zonder de scherpe zuurgraad van andere internationale witte variëteiten. Hoewel het een rondere wij