Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is het verschil tussen Syrah, Shiraz en Petite Sirah?

Syrah. Shiraz. Petite Sirah. Deze wijnen klinken vergelijkbaar, waardoor mensen in de war raken over het verschil tussen de drie.

Syrah en Shiraz druiven

Syrah en Shiraz zijn exact dezelfde druif, net zoals Pinot Grigio en Pinot Gris ook dezelfde druif zijn. Dus, of je nu een wijn drinkt genaamd Syrah of een wijn genaamd Shiraz, de wijn is gemaakt van dezelfde druif. In Frankrijk wordt de druif Syrah genoemd, terwijl de druif in Australië Shiraz wordt genoemd. Over het algemeen geldt dat als uw label Shiraz zegt, de wijn uit Australië komt. De meeste producenten over de hele wereld volgen de Fransen en noemen de druif Syrah, maar er zijn een paar uitzonderingen. Syrah wordt uitgesproken als Sih-RAH. Shiraz wordt uitgesproken als sher-AS (rijmt op jazz).

Hoewel Syrah en Shiraz dezelfde druif zijn, maken ze stilistisch heel verschillende wijnen. De meerderheid van de Australische Shiraz heeft de neiging om buitengewoon vruchtbaar te zijn, met zeer rijpe, bijna jammy fruitsmaken. Meer elegante, terughoudende stijlen van Shiraz worden echter gemaakt door kleinere, boutique-producenten. In Frankrijk is de Syrah-druif de ster van de noordelijke Rhône-vallei, waar hij de neiging heeft wijnen te produceren die donkere fruitsmaken bieden, afgewogen door hartige tonen, zoals gezouten of gerookt vlees. Houd er rekening mee dat dit generalisaties zijn en dat stijl afhankelijk is van vele factoren.

Petite Sirah druiven

Petite Sirah, aan de andere kant, is een geheel andere druif dan Syrah / Shiraz, hoewel het soms verward raakt omdat Sirah op dezelfde manier wordt uitgesproken als Syrah. Toevoegen aan de verwarring is het feit dat de rest van de wereld Petite Sirah met zijn oorspronkelijke naam: Durif. Een wijnmaker uit Californië noemde het Petite Sirah voor marketingdoeleinden. Stilistisch is het een druif die grote, weelderige, inktzwarte wijnen produceert, met tonnen donkere fruitsmaken. Dus geen verwarrende Petite Sirah meer voor Syrah / Shiraz, oké? Het zijn verschillende druiven!

Laten we eens kijken: Syrah en Shiraz zijn dezelfde druif - door Australiërs Shiraz genoemd, terwijl de rest van de wereld, op enkele uitzonderingen na, Syrah noemt. De stijl van elk varieert sterk, afhankelijk van waar het wordt gekweekt en hoe het is gemaakt. Petite Sirah is een andere druif en heeft geen relatie met Syrah en Shiraz.

Syrah in Kroatië

Syrah is een wijnsoort die in 1971 werd geïmporteerd vanuit Frankrijk, voornamelijk vanwege de goede vruchtbaarheid, maar ook vanwege de kwaliteit van de wijn die wordt verkregen door de verwerking van de druiven (sterke kleur, aangename geur, hoog gehalte aan het extract), daarom wordt het gebruikt om vast te houden aan de wijnen die deze eigenschappen missen.

Het wordt voornamelijk verbouwd in de wijngaard van Zadar en Nadin, waar het voor het eerst werd geïntroduceerd door Grenache, Carignan, Ugni blanc, Cincaulet en enkele andere variëteiten. Nevenko Fazinic samen met zijn medewerkers. Vandaar dat het zich langzaam maar zeker verspreidt over de andere wijngaarden. Behalve in de regio Primorsko, wordt het ook op het continent verbouwd, maar het neemt geen belangrijk gebied of een belangrijke rol in de productie van wijn in.

Syrah staat op de lijst met aanbevolen soorten voor regio's: Slavonië, Istrië, de Kroatische kust, Noord-Dalmatië en Zagora.

In 2005, in de buurt van Korlat, werd een wijngaard van ongeveer 100 hectare bij Benkovac opgetrokken. Op dit oppervlak waren 539.000 wijnstokken, het grootste deel van Syraha, gevolgd door Cabernet Sauvignon en Merlot. Dit is ook de grootste wijngaard in Kroatië met Syrah als de belangrijkste variëteit. De Badel 1862, die deze indrukwekkende wijngaard bouwde in een gebied van rots en ondoordringbare macchia met een toevoeging van een hoogte van 300 meter, plant een verdere uitbreiding van nog eens 200 hectare. Deze variant van de Kroatische wijn van deze wijngaard zijn hoofdzakelijk bestemd voor de Kroatische markt, waar de wijnen van de drie variëteiten voornamelijk uit de import rijpen.

Syrah druiven

Populaire posts van deze blog

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen? Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje. Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit. Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry. Sherry is gem...

Hoe wordt rode wijn gemaakt

Rode wijn is een wijn die ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen.  Geschiedenis van rode wijn  Het oudste bewijs voor de productie van wijn is een achtduizend jaar oude persfabriek in de buurt van Damascus . Andere tekens komen uit Iran en Mesopotamië ( 5e millennium voor Christus ) . Rode wijn staat al sinds de oudheid bekend als een belangrijke drank en medicijn. Het werd onder andere voorgeschreven door Hippocrates 400 voor Christus voor aandoeningen van het cardiovasculaire systeem. Oogst van de druiven Het is belangrijk om de oogst uit te voeren op het juiste moment van rijping van de vruchten van de wijnstok . Meestal worden groene of beschadigde trossen tijdens de oogst weggegooid, zodat ze de smaak van de resulterende wijn niet beïnvloeden. Tros...

Wat te doen in Kroatië

Over  Kroatië Kroatië maakt nogal een plons.  Met raften en kajakken van klasse 3 en 4 op rivieren die door weelderige bossen stromen, en kajakken op zee aan de kust, is het de perfecte plek om te peddelen.  Voor een ander tempo duik je in het scheepskerkhof van de Adriatische Zee, klauter je over kalkstenen kliffen of vaar je tussen 1200 eilanden. Wat te doen in Kroatië, welke  Kroatische wijn  te  proeven Je vakantieverblijf in Kroatië kun je  nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige  Kroatische wijnen  zoals de  witte wijnen   Posip ,  Grasevina ,  Pinot Grigio , de gebalanceerde wijn uit Istrië de  Malvazija  of de  rode wijnen   Plavac Mali ,  Frankovka ,  Cabernet Sauvignon  of de smaakmaker uit  Istrië  de  Teran . Als uw mediterrane fantasie zwoele dagen inhoudt op zandstranden, naast saffierwater, met uitzicht op middeleeuwse ...