Doorgaan naar hoofdcontent

Plavac Mali

Plavac Mali druiven in een Kroatische wijngaard
Plavac Mali druiven in een Kroatische wijngaard
De Plavac Mali is een bekende druivensoort uit Kroatië. Het is een druivensoort die voornamelijk geteeld wordt langs de Dalmatische kust van Kroatië en de Kroatische eilanden. De naam ‘Plavac Mali’ betekent letterlijk vertaald ‘Blauwe Kleine’.

Het is een van de bekendste druifsoorten uit Kroatië die gebruikt worden voor het maken van rode wijn. Voor het maken van wijn uit de Plavac Mali druiven bestaan er in Kroatië voorschriften zoals die opgesteld zijn door het ministerie van landbouw. Mede dankzij deze voorschriften heeft deze een hoge kwaliteit.

De wijnregio's van Plavac Mali

De belangrijkste regio's in Kroatië waar de Plavac Mali gemaakt wordt zijn Dingač en Postup, nabij Dubrovnik. Maar ook op de Kroatische eilanden is het een populaire wijn. Op het eiland Hvar, in de buurt van Split, zijn Sveta Nedilja en Ivan Dolac belangrijke wijnhuizen. Maar ook daarbuiten wordt de Plavac Mali vaak verbouwd zoals de eilanden Korčula, Vis en Brač. Maar ook op het schiereiland Pelješac is de Plavac Mali een zeer gewilde wijn van hoge kwaliteit

Beroemde Dingač wijngaard
Beroemde Dingač wijngaard

De smaak en aroma van Plavac Mali

Plavac Mali heeft een ingewikkelde en bijzondere combinatie van aroma’s zoals zoete pruimenjam en gebakken kersen vermengd met gedroogde vijgen, zwarte thee, vanille en kruidnagel. De smaak is een unieke rijke combinatie van harmonie en kracht. De wijn is een heel klein beetje zoetig dankzij de milde zuren en een sterk alcoholpercentage die de zoete smaak onderstreept.

Plavac mali druiven hebben vaak een robijnrode kristallen kleur. De Plavac Mali wijn is aangenaam en voelt ook luxues aan in de mond dankzij de lichte en specifieke bitterheid. Plavac Mali heeft een krachtige, donkerrode kleur een smaakprofiel die veel weg heeft van steenvruchten en rood fruit zoals bosbessen, kersen en pruimen. Het is een ideale ‘partner’ bij pikante gerechten, kaas, vleeswaren, wildgerechten en vette vis.

Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Syrah, Shiraz en Petite Sirah?

Syrah. Shiraz. Petite Sirah. Deze wijnen klinken vergelijkbaar, waardoor mensen in de war raken over het verschil tussen de drie. Syrah en Shiraz druiven Syrah en Shiraz zijn exact dezelfde druif, net zoals Pinot Grigio en Pinot Gris ook dezelfde druif zijn. Dus, of je nu een wijn drinkt genaamd Syrah of een wijn genaamd Shiraz, de wijn is gemaakt van dezelfde druif. In Frankrijk wordt de druif Syrah genoemd, terwijl de druif in Australië Shiraz wordt genoemd. Over het algemeen geldt dat als uw label Shiraz zegt, de wijn uit Australië komt. De meeste producenten over de hele wereld volgen de Fransen en noemen de druif Syrah, maar er zijn een paar uitzonderingen. Syrah wordt uitgesproken als Sih-RAH. Shiraz wordt uitgesproken als sher-AS (rijmt op jazz). Hoewel Syrah en Shiraz dezelfde druif zijn, maken ze stilistisch heel verschillende wijnen. De meerderheid van de Australische Shiraz heeft de neiging om buitengewoon vruchtbaar te zijn, met zeer rijpe, bijna jammy fruitsmaken. Me

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen? Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje. Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit. Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry. Sherry is gem

Pinot Grigio en Pinot Gris de verschillen en gelijkenissen

Hoewel Pinot Grigio en Pinot Gris dezelfde druif kunnen zijn, is het enigszins passend dat er twee verschillende namen bestaan, omdat de druif twee totaal verschillende wijnstijlen kan maken. Terwijl Pinot Grigio uit Italië vaak eenvoudig en verfrissend is, is Pinot Gris uit de Elzas intens geconcentreerd en veelzijdig, met smaken zoals witte bloem, honing, appeltaart, paddenstoelen en exotische kruiden. Elzasser Pinot Gris, hoewel het zeker droog kan zijn, heeft vaak wat restsuiker en kan behoorlijk vol zijn. Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi Druiven Italiaanse Pinot Grigio is een van de meest alomtegenwoordige, catch-all witte wijnen . Hoewel Pinot Grigio in feite dezelfde druif is als de Pinot Gris die het vaakst wordt gezien in de Elzas en Oregon, voorspelt de verschillende spelling een andere stijl van wijn. Een neutrale druif, Pinot Grigio heeft de neiging vrij zacht te zijn zonder de scherpe zuurgraad van andere internationale witte variëteiten. Hoewel het een rondere wij