Doorgaan naar hoofdcontent

Plavac Mali

Plavac Mali druiven in een Kroatische wijngaard
Plavac Mali druiven in een Kroatische wijngaard
De Plavac Mali is een bekende druivensoort uit Kroatië. Het is een druivensoort die voornamelijk geteeld wordt langs de Dalmatische kust van Kroatië en de Kroatische eilanden. De naam ‘Plavac Mali’ betekent letterlijk vertaald ‘Blauwe Kleine’.

Het is een van de bekendste druifsoorten uit Kroatië die gebruikt worden voor het maken van rode wijn. Voor het maken van wijn uit de Plavac Mali druiven bestaan er in Kroatië voorschriften zoals die opgesteld zijn door het ministerie van landbouw. Mede dankzij deze voorschriften heeft deze een hoge kwaliteit.

De wijnregio's van Plavac Mali

De belangrijkste regio's in Kroatië waar de Plavac Mali gemaakt wordt zijn Dingač en Postup, nabij Dubrovnik. Maar ook op de Kroatische eilanden is het een populaire wijn. Op het eiland Hvar, in de buurt van Split, zijn Sveta Nedilja en Ivan Dolac belangrijke wijnhuizen. Maar ook daarbuiten wordt de Plavac Mali vaak verbouwd zoals de eilanden Korčula, Vis en Brač. Maar ook op het schiereiland Pelješac is de Plavac Mali een zeer gewilde wijn van hoge kwaliteit

Beroemde Dingač wijngaard
Beroemde Dingač wijngaard

De smaak en aroma van Plavac Mali

Plavac Mali heeft een ingewikkelde en bijzondere combinatie van aroma’s zoals zoete pruimenjam en gebakken kersen vermengd met gedroogde vijgen, zwarte thee, vanille en kruidnagel. De smaak is een unieke rijke combinatie van harmonie en kracht. De wijn is een heel klein beetje zoetig dankzij de milde zuren en een sterk alcoholpercentage die de zoete smaak onderstreept.

Plavac mali druiven hebben vaak een robijnrode kristallen kleur. De Plavac Mali wijn is aangenaam en voelt ook luxues aan in de mond dankzij de lichte en specifieke bitterheid. Plavac Mali heeft een krachtige, donkerrode kleur een smaakprofiel die veel weg heeft van steenvruchten en rood fruit zoals bosbessen, kersen en pruimen. Het is een ideale ‘partner’ bij pikante gerechten, kaas, vleeswaren, wildgerechten en vette vis.

Populaire posts van deze blog

Hoe wordt rode wijn gemaakt

Rode wijn is een wijn die ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen.  Geschiedenis van rode wijn  Het oudste bewijs voor de productie van wijn is een achtduizend jaar oude persfabriek in de buurt van Damascus . Andere tekens komen uit Iran en Mesopotamië ( 5e millennium voor Christus ) . Rode wijn staat al sinds de oudheid bekend als een belangrijke drank en medicijn. Het werd onder andere voorgeschreven door Hippocrates 400 voor Christus voor aandoeningen van het cardiovasculaire systeem. Oogst van de druiven Het is belangrijk om de oogst uit te voeren op het juiste moment van rijping van de vruchten van de wijnstok . Meestal worden groene of beschadigde trossen tijdens de oogst weggegooid, zodat ze de smaak van de resulterende wijn niet beïnvloeden. Tros...

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen? Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje. Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit. Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry. Sherry is gem...

De verschillen tussen Merlot en Cabernet Sauvignon

Het grote verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon Merlot en Cabernet Franc, het zijn de twee meest populaire rode wijnen in Amerika, maar veel mensen weten niet wat ze allemaal uniek en uniek maakt, of waarom je misschien de voorkeur geeft aan elkaar, dus we zijn hier om te helpen. Natuurlijk zijn beide wijnen geweldig met voedsel, vooral vlees, maar elk heeft zijn eigen set kenmerken, en het zijn deze verschillen die de wijnen perfect maken om samen te mengen, zoals gebeurt bij het maken van Bordeaux, omdat wanneer hun individuele eigenschappen worden gecombineerd ondersteuning elkaar op een echt heerlijke manier. Merlot en Bordeaux Zowel Merlot als Cabernet werden geboren in Bordeaux, Frankrijk en ze kwamen al snel de beroemde wijnstreek domineren, maar afhankelijk van aan welke kant van de Gironde rivier je leeft, heb je meer kans om meer Cabernet of meer Merlot te verbouwen. Hier is een overdreven vereenvoudiging van hoe het allemaal begon: toen de druiven voor het ...