Plavac Mali druiven in een Kroatische wijngaard |
Het is een van de bekendste druifsoorten uit Kroatië die gebruikt worden voor het maken van rode wijn. Voor het maken van wijn uit de Plavac Mali druiven bestaan er in Kroatië voorschriften zoals die opgesteld zijn door het ministerie van landbouw. Mede dankzij deze voorschriften heeft deze een hoge kwaliteit.
De wijnregio's van Plavac Mali
De belangrijkste regio's in Kroatië waar de Plavac Mali gemaakt wordt zijn Dingač en Postup, nabij Dubrovnik. Maar ook op de Kroatische eilanden is het een populaire wijn. Op het eiland Hvar, in de buurt van Split, zijn Sveta Nedilja en Ivan Dolac belangrijke wijnhuizen. Maar ook daarbuiten wordt de Plavac Mali vaak verbouwd zoals de eilanden Korčula, Vis en Brač. Maar ook op het schiereiland Pelješac is de Plavac Mali een zeer gewilde wijn van hoge kwaliteitBeroemde Dingač wijngaard |
De smaak en aroma van Plavac Mali
Plavac Mali heeft een ingewikkelde en bijzondere combinatie van aroma’s zoals zoete pruimenjam en gebakken kersen vermengd met gedroogde vijgen, zwarte thee, vanille en kruidnagel. De smaak is een unieke rijke combinatie van harmonie en kracht. De wijn is een heel klein beetje zoetig dankzij de milde zuren en een sterk alcoholpercentage die de zoete smaak onderstreept.Plavac mali druiven hebben vaak een robijnrode kristallen kleur. De Plavac Mali wijn is aangenaam en voelt ook luxues aan in de mond dankzij de lichte en specifieke bitterheid. Plavac Mali heeft een krachtige, donkerrode kleur een smaakprofiel die veel weg heeft van steenvruchten en rood fruit zoals bosbessen, kersen en pruimen. Het is een ideale ‘partner’ bij pikante gerechten, kaas, vleeswaren, wildgerechten en vette vis.