Doorgaan naar hoofdcontent

Wanneer naar Kroatië te gaan?


Wat is het beste seizoen om Kroatië te bezoeken? Het hangt natuurlijk af van wat je wilt doen, maar voor de meeste doeleinden is de beste tijd om te bezoeken in de late lente of vroege herfst, gevolgd door de zomer en, ten slotte, de winter.


Juli en augustus zijn de meest opwindende tijden om te bezoeken, aangezien het weer perfect is voor het strand en het festivalseizoen in volle gang is. Zomerdrukte kan mensen echter afschrikken. De absoluut beste tijd om Kroatië te bezoeken - wanneer de drukte kleiner is, het weer ideaal is en er nog steeds veerboten naar de eilanden zijn - is mei, juni of september.

In april en oktober is het misschien te koud voor het strand, maar het is perfect voor buitenactiviteiten zoals wandelen of fietsen. Bovendien bereiden de lokale bevolking zich voor op of herstellen ze van het zomerseizoen en zijn ze meer geneigd om ontspannen en gastvrij te zijn. Het is ook de beste tijd om de meren van Dubrovnik en Plitvice te bezoeken, aangezien de drukte aanzienlijk kleiner is.

December staat in het teken van sneeuwsporten en kerstmarkten, terwijl februari luidt in het carnavalsseizoen.


Lente in Kroatië

Over het algemeen markeert Pasen de opening van het Kroatische lenteseizoen. Tijdens het lange paasweekend trekken veel Kroaten uit het binnenland naar de kust en de eilanden voor een voorproefje van de zomer, ook al is het veel te koud om te zwemmen. Dubrovnik , Pula en het eiland Hvar zijn favoriet onder Kroaten, Italianen en Slovenen voor lange weekenden in maart , april en mei . Terwijl hotels op die plaatsen druk kunnen worden, blijven hotels op de meeste andere eilanden, vooral in de Kvarner-regio , gesloten. Ook particuliere huisvesting is schaarser.

Het vroege voorjaar is een geweldige tijd om het Nationaal Park Plitvicemeren te bezoeken, aangezien de meren en watervallen zijn opgezwollen door de smeltende wintersneeuw en er minder bezoekers zijn. Het is zelfs een prima tijd om de meeste van de spectaculaire nationale parken van Kroatië te bezoeken . Wees echter voorbereid op onvoorspelbaar weer. Pak een regenjas in!

Naarmate de dagen in het late voorjaar warmer en langer worden, wordt het seizoen de beste tijd om de Kroatische kust en eilanden te bezoeken . Medio mei kan het in het zuiden van Dalmatië aangenaam warm zijn. Je zult niet de enige zijn, maar je zult ook niet het punt hebben bereikt waarop het aantal toeristen op de Kroatische eilanden in aantal overtreft! Bovendien hebben hotels hun prijzen voor het hoogseizoen nog niet verhoogd.

Het grootste nadeel van het reizen door Kroatië in het voorjaar is dat auto- en passagiersveerboten pas eind mei met hun zomerdiensten beginnen, wat de planning kan bemoeilijken. Gelukkig start de firma Krilo medio april wel een passagiersveerboot naar de eilanden .

Zagreb in het voorjaar is echt een lust voor het oog, aangezien de stadsparken vol bloemen staan. Het uitgaansleven is geweldig en er zijn tal van culturele festivals.


Zomer in Kroatië

Als u in de zomer naar Kroatië komt, belandt u in de wervelwind van het toeristenseizoen. Het seizoen bereikt zijn hoogtepunt in de laatste drie weken van juli en de eerste drie weken van augustus . Hotelprijzen zijn dan op hun hoogste punt en vacatures zijn op het laagste niveau, waar je ook gaat. Als het je echter lukt om in juni te gaan , zul je Kroatië zonnig, warm en druk genoeg vinden, maar nog niet in de gekke zomermodus.

De zomer kan spannend zijn omdat er veel gebeurt. Het nachtleven langs de kust is op zijn best, of je nu een clubbezoeker of een concertganger bent. Muziekfestivals verlevendigen de straten van Dubrovnik en andere kustplaatsen in juli en augustus. Alleen Zagreb sluimert. Iedereen is op weg naar de kust!

De zomer is het zonnigste en droogste seizoen langs de kust, wat betekent dat je waarschijnlijk niet wordt gedwarsboomd door een regenachtige dag. Uw belangrijkste zorg is het vermijden van een grote zonnebrand.

De massa toeristen kan een zomers bezoek aan een van de meer populaire plaatsen van Kroatië minder aangenaam maken. Kroatië is niet langer een onontdekte bestemming. De smalle straatjes van Dubrovnik of de stad Hvar kunnen van elleboog tot elleboog zijn met bezoekers die ijshoorntjes likken en foto's maken. Met de auto de veerboot op, dat betekent vooraf reserveren en dan uren in de rij staan. Overweeg om op een van de minder bekende bestemmingen te verblijven voor een meer authentieke en ontspannende ervaring . Overweeg Cres Island , Vis Island , Lastovo eiland, Orebic of Stonop het schiereiland Peljesac.

Herfst in Kroatië

September en oktober zijn mooie maanden om Kroatië te bezoeken. Het aantal toeristen is wat lichter geworden (hoewel september nog steeds druk kan zijn), het weer is eerder mild dan verzengend heet en de zee is nog steeds warm genoeg om te zwemmen - in ieder geval tot half oktober. Herfstkleuren in de Plitvicemeren zijn een onvergetelijk gezicht.

Hotels zijn open, excursies worden georganiseerd en lokale veerboten hebben de zomerdienstregeling (dwz frequenter) tot eind september.

Reizen naar Kroatië in de herfst is ook gemakkelijk voor het budget, aangezien de hotelprijzen in september hun zes maanden durende daling beginnen. Vanaf oktober zijn autoveerboten ook iets goedkoper. Je hebt meer flexibiliteit bij het regelen van accommodatie en autoverhuur, omdat je minder concurrentie hebt voor kamers en voertuigen. Het weer is over het algemeen goed, hoewel u vanaf half oktober plotselinge regenbuien kunt tegenkomen.

Tegen half november kan het verkorten van de daglichturen het bezoeken van bezienswaardigheden beperken en veel hotels beginnen aan hun winterslaap. Door de koelere temperaturen zullen stranden , zwemmen en zonnebaden waarschijnlijk niet je eerste prioriteiten zijn.

Bestemmingen in de vroege herfst zijn alle plaatsen die u in de zomer zou willen bezoeken - de eilanden , de kust van Istrië en Dalmatië , Dubrovnik - plus de grote steden van Kroatië: Zagreb , Split en Zadar , nu met temperaturen die gematigd genoeg zijn om sightseeing tot een plezier te maken.

Goede bestemmingen in de late herfst in Kroatië zijn onder meer het binnenland van Istrië , de nationale parken en steden zoals Zagreb en Split die een bruisend cultureel leven bieden waar je altijd een museum in kunt duiken als het weer omslaat. Houd er rekening mee dat veermaatschappijen begin oktober hun dienstregeling wijzigen, waardoor er veel minder boten naar de eilanden vertrekken.


Winter in Kroatië

De winter in Kroatië heeft twee gezichten. Langs de Adriatische kust houdt het milde maar regenachtige weer de stranden leeg en de resorts gesloten. Het binnenland kan brutaal koud zijn, maar het is goed voor het waarderen van besneeuwde heuvels en witte bergtoppen, vooral als je skiet. Kroaten nemen hun katholieke feestdagen serieus, dus Kerstmis in december en carnaval in februari kunnen geweldig zijn om deel te nemen aan lokale feesten. En op oudejaarsavond in Dubrovnik kan januari een onstuimige start maken.


Er zijn minder hotels open in de winter, vooral op afgelegen eilanden en kleinere resorts, maar degenen die open zijn, zijn veel goedkoper. De Kroatische eilanden kunnen inderdaad eenzaam zijn als seizoenarbeiders naar huis gaan. De winter kan een geweldige tijd zijn om een spa-vakantie vol massages, sauna's, modderbaden enz. te proberen in een van de luxe spa's van hotels in Kroatië. De prijzen kunnen veel goedkoper.

Verwacht echter geen geweldige deals in Zagreb of Split, want professionele road warriors houden de hotels bezig.

Opwarmen met heerlijk Kroatisch eten & drinken

Terwijl mensen over het algemeen aan zeevruchten denken als ze aan Kroatisch eten denken, is de keuken veel diverser dan alleen dat! Ik heb meestal geen trek in zeevruchten in de winter, en mijn maag is gefocust op stevige, zielverwarmende gerechten.

Denk aan het snacken van in het vuur geroosterde kastanjes en gevlekte fritule met poedersuiker (mini-donuts) terwijl je door prachtige oude steden dwaalt, en je vervolgens tegoed doet aan stevige stoofschotels en geroosterd vlees voor het avondeten!

Je kunt je gerechten afmaken door er een goede fles Kroatische witte wijn zoals Posip uit Korcula, of Grasevina of rode wijn zoals Plavac Mali of Frankovka te nemen.

Welke maand om Kroatië te bezoeken

Bekijk de maandelijkse gids hieronder voor het weer, vakanties, festivals, evenementen en algemeen advies.


Januari

Brrr. Continentaal Kroatië is inderdaad pittig en de kust, hoewel vaak zonnig en aangenaam, is niet bepaald lekker warm. Ga naar Zagreb en neem je ski's mee!

Februari

Het is nog steeds koud in het grootste deel van Kroatië, maar het energieniveau stijgt duidelijk. Het grootste evenement is carnaval dat in heel Kroatië met enthousiasme wordt gevierd. De meeste Kroaten gaan naar Rijeka , Samobor of Lastovo, die bekend staan ​​om hun carnavalsfestiviteiten. St Blaise's Day in Dubrovnik is ook een geweldig evenement dat aan het begin van de maand plaatsvindt.

Maart

Het is mooi buitenweer langs de Adriatische kust en, afhankelijk van de kalender, zijn er de festiviteiten rond Pasen of Palmzondag. Het is een geweldige maand om Dubrovnik te bezoeken, aangezien de stad veel minder druk is. 

April

Het is eindelijk lente. De sneeuw is gesmolten, de bloemen ontluiken en het is tijd om St. George's Day te vieren, een festival van oogsten en vruchtbaarheid. Veerboten beginnen steeds vaker te varen naar de eilanden die zich beginnen voor te bereiden op het toeristenseizoen.

Mei

De dagen worden langer en zonniger. Het toeristenseizoen maakt zich op maar is nog niet in volle gang, wat het een ideale tijd maakt om het lokale leven te ervaren. Spring Break in Zrce buiten Novalja op het eiland Pagzet het feestseizoen op gang.

Juni

We zijn in prime kust- en eiland -hopping seizoen nu en er zijn tal van boeiende culturele evenementen. Bezoek het Salsa Festival in Rovinj, het Festival van Populaire Muziek in Split en het Lavendel Festival in Hvar.

Juli

Het toeristenseizoen is in volle gang nu de kustplaatsen vollopen en rondvaartboten kreunend van de passagiers de dokken verlaten. Mis het prestigieuze zomerfestival in Dubrovnik en de St Donat-avonden in Zadar niet.

Augustus

Augustus is nog steeds het hoogseizoen voor toeristen. De maand begint met een belangrijke nationale feestdag en het spannende Full Moon Festival in Zadar. Of misschien kijken naar de vechtende ridders in Sinj?

September

Het tij van toeristen begint af te nemen, waardoor de resorts stiller, zo niet helemaal leeg zijn. Het is echter nog steeds strandweer, vooral aan het begin van de maand. Belangrijke culturele evenementen zijn de Varazdin-barokavonden en het Outlook-festival in Pula.

Oktober

Het weer wordt koeler, maar het is vaak nog mogelijk om te zwemmen in Zuid-Dalmatië en toeristen zijn er maar weinig. De twee grootste evenementen zijn de Istrische Truffeldagen, het Zagreb Film Festival en de Restaurantweek.

November

Het leven is nu weer normaal langs de kust, die in november stormachtig kan zijn. Neem regenkleding mee. Nadat je op Allerheiligen respect hebt betuigd aan de overledenen, hef je een glas op Sint Maarten op zijn naamdag, die is veranderd in een wijnfeest.

December

De stemming is omgeslagen van het toerisme naar de kerstvoorbereidingen. De adventsmarkt in Zagreb is een must.


Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Syrah, Shiraz en Petite Sirah?

Syrah. Shiraz. Petite Sirah. Deze wijnen klinken vergelijkbaar, waardoor mensen in de war raken over het verschil tussen de drie. Syrah en Shiraz druiven Syrah en Shiraz zijn exact dezelfde druif, net zoals Pinot Grigio en Pinot Gris ook dezelfde druif zijn. Dus, of je nu een wijn drinkt genaamd Syrah of een wijn genaamd Shiraz, de wijn is gemaakt van dezelfde druif. In Frankrijk wordt de druif Syrah genoemd, terwijl de druif in Australië Shiraz wordt genoemd. Over het algemeen geldt dat als uw label Shiraz zegt, de wijn uit Australië komt. De meeste producenten over de hele wereld volgen de Fransen en noemen de druif Syrah, maar er zijn een paar uitzonderingen. Syrah wordt uitgesproken als Sih-RAH. Shiraz wordt uitgesproken als sher-AS (rijmt op jazz). Hoewel Syrah en Shiraz dezelfde druif zijn, maken ze stilistisch heel verschillende wijnen. De meerderheid van de Australische Shiraz heeft de neiging om buitengewoon vruchtbaar te zijn, met zeer rijpe, bijna jammy fruitsmaken. Me

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen? Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje. Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit. Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry. Sherry is gem

Pinot Grigio en Pinot Gris de verschillen en gelijkenissen

Hoewel Pinot Grigio en Pinot Gris dezelfde druif kunnen zijn, is het enigszins passend dat er twee verschillende namen bestaan, omdat de druif twee totaal verschillende wijnstijlen kan maken. Terwijl Pinot Grigio uit Italië vaak eenvoudig en verfrissend is, is Pinot Gris uit de Elzas intens geconcentreerd en veelzijdig, met smaken zoals witte bloem, honing, appeltaart, paddenstoelen en exotische kruiden. Elzasser Pinot Gris, hoewel het zeker droog kan zijn, heeft vaak wat restsuiker en kan behoorlijk vol zijn. Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi Druiven Italiaanse Pinot Grigio is een van de meest alomtegenwoordige, catch-all witte wijnen . Hoewel Pinot Grigio in feite dezelfde druif is als de Pinot Gris die het vaakst wordt gezien in de Elzas en Oregon, voorspelt de verschillende spelling een andere stijl van wijn. Een neutrale druif, Pinot Grigio heeft de neiging vrij zacht te zijn zonder de scherpe zuurgraad van andere internationale witte variëteiten. Hoewel het een rondere wij