Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen?
Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje.
Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit.
Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry.
Sherry is gemaakt van verschillende druiven, maar de Palomino-druif is de ster in droge flessen. Deze wijnen worden gefermenteerd droog en vervolgens versterkt tot ongeveer 15% ABV (ongeveer dezelfde alcohol als veel Plavac Mali of Merlot). Vervolgens worden ze gerijpt onder een unieke film van gist, bekend als flor, die diepte en complexiteit toevoegt aan deze lichte witte wijnen.
In de mond brengen Fino en Manzanilla-sherry appel- en citroensmaken, vaak met gistachtige tonen en hints van amandel, citroenschil en oranjebloesem. Het best gediende licht gekoeld, sherry's lichte lichaam en frisse zuurgraad reinigen het gehemelte van vette hors d'oeuvres en inspireren een tweede glas.
Als je nog geen team-sherry hebt, is Sauvignon Blanc een leuk alternatief met antipasti, met name zuurgestuurde wijnen uit Napa Valley of Sancerre. Dat zuur gaat olijfolie tegen, en fruitige smaken verhogen delicate voorgerechten zoals ricotta of pikante, gepekelde pepers.
Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje.
Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit.
Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry.
Sherry is gemaakt van verschillende druiven, maar de Palomino-druif is de ster in droge flessen. Deze wijnen worden gefermenteerd droog en vervolgens versterkt tot ongeveer 15% ABV (ongeveer dezelfde alcohol als veel Plavac Mali of Merlot). Vervolgens worden ze gerijpt onder een unieke film van gist, bekend als flor, die diepte en complexiteit toevoegt aan deze lichte witte wijnen.
In de mond brengen Fino en Manzanilla-sherry appel- en citroensmaken, vaak met gistachtige tonen en hints van amandel, citroenschil en oranjebloesem. Het best gediende licht gekoeld, sherry's lichte lichaam en frisse zuurgraad reinigen het gehemelte van vette hors d'oeuvres en inspireren een tweede glas.
Als je nog geen team-sherry hebt, is Sauvignon Blanc een leuk alternatief met antipasti, met name zuurgestuurde wijnen uit Napa Valley of Sancerre. Dat zuur gaat olijfolie tegen, en fruitige smaken verhogen delicate voorgerechten zoals ricotta of pikante, gepekelde pepers.