Doorgaan naar hoofdcontent

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen?

Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje.

Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit.

Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry.

Sherry is gemaakt van verschillende druiven, maar de Palomino-druif is de ster in droge flessen. Deze wijnen worden gefermenteerd droog en vervolgens versterkt tot ongeveer 15% ABV (ongeveer dezelfde alcohol als veel Plavac Mali of Merlot). Vervolgens worden ze gerijpt onder een unieke film van gist, bekend als flor, die diepte en complexiteit toevoegt aan deze lichte witte wijnen.

In de mond brengen Fino en Manzanilla-sherry appel- en citroensmaken, vaak met gistachtige tonen en hints van amandel, citroenschil en oranjebloesem. Het best gediende licht gekoeld, sherry's lichte lichaam en frisse zuurgraad reinigen het gehemelte van vette hors d'oeuvres en inspireren een tweede glas.

Als je nog geen team-sherry hebt, is Sauvignon Blanc een leuk alternatief met antipasti, met name zuurgestuurde wijnen uit Napa Valley of Sancerre. Dat zuur gaat olijfolie tegen, en fruitige smaken verhogen delicate voorgerechten zoals ricotta of pikante, gepekelde pepers.

Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Syrah, Shiraz en Petite Sirah?

Syrah. Shiraz. Petite Sirah. Deze wijnen klinken vergelijkbaar, waardoor mensen in de war raken over het verschil tussen de drie. Syrah en Shiraz druiven Syrah en Shiraz zijn exact dezelfde druif, net zoals Pinot Grigio en Pinot Gris ook dezelfde druif zijn. Dus, of je nu een wijn drinkt genaamd Syrah of een wijn genaamd Shiraz, de wijn is gemaakt van dezelfde druif. In Frankrijk wordt de druif Syrah genoemd, terwijl de druif in Australië Shiraz wordt genoemd. Over het algemeen geldt dat als uw label Shiraz zegt, de wijn uit Australië komt. De meeste producenten over de hele wereld volgen de Fransen en noemen de druif Syrah, maar er zijn een paar uitzonderingen. Syrah wordt uitgesproken als Sih-RAH. Shiraz wordt uitgesproken als sher-AS (rijmt op jazz). Hoewel Syrah en Shiraz dezelfde druif zijn, maken ze stilistisch heel verschillende wijnen. De meerderheid van de Australische Shiraz heeft de neiging om buitengewoon vruchtbaar te zijn, met zeer rijpe, bijna jammy fruitsmaken. Me

Pinot Grigio en Pinot Gris de verschillen en gelijkenissen

Hoewel Pinot Grigio en Pinot Gris dezelfde druif kunnen zijn, is het enigszins passend dat er twee verschillende namen bestaan, omdat de druif twee totaal verschillende wijnstijlen kan maken. Terwijl Pinot Grigio uit Italië vaak eenvoudig en verfrissend is, is Pinot Gris uit de Elzas intens geconcentreerd en veelzijdig, met smaken zoals witte bloem, honing, appeltaart, paddenstoelen en exotische kruiden. Elzasser Pinot Gris, hoewel het zeker droog kan zijn, heeft vaak wat restsuiker en kan behoorlijk vol zijn. Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi Druiven Italiaanse Pinot Grigio is een van de meest alomtegenwoordige, catch-all witte wijnen . Hoewel Pinot Grigio in feite dezelfde druif is als de Pinot Gris die het vaakst wordt gezien in de Elzas en Oregon, voorspelt de verschillende spelling een andere stijl van wijn. Een neutrale druif, Pinot Grigio heeft de neiging vrij zacht te zijn zonder de scherpe zuurgraad van andere internationale witte variëteiten. Hoewel het een rondere wij

Merlot in de spotlight: alles wat je moet weten

Een beetje over Merlot Merlot, wat in het Frans de kleine merel betekent, is een van de drie meest geplante druivenrassen voor het maken van goede wijn in de wereld. Cabernet Sauvignon en de Spaanse Airen zijn de andere twee bovenaan de lijst. Wat Merlot betreft, het is een vlezige, sappige bes met zwarte schil die overheerlijke, superqualkable rode wijnen van over de hele wereld produceert. Merlot is een instant feest in een fles - leuk, energiek, zacht en afhankelijk van wie het feestje gooit (of de wijn maakt), altijd een beetje een verrassing. Merlot is ook een van de vijf edele Bordeaux-druivensoorten. Het is geworteld in wijngaarden over de hele wereld en wijnmakers houden ervan om Merlot te mengen met Cabernet Sauvignon , omdat het de krachtige, monddrogende tannines van Cabernet in evenwicht brengt met een rijp, vlezig fruitkarakter, zelfs elegante rode bloemen en specerijen. Maar het kan een echte wow-factor inpakken, en daarom ziet steeds meer de wereld 100% variëteit-bot