Doorgaan naar hoofdcontent

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen?

Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje.

Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit.

Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry.

Sherry is gemaakt van verschillende druiven, maar de Palomino-druif is de ster in droge flessen. Deze wijnen worden gefermenteerd droog en vervolgens versterkt tot ongeveer 15% ABV (ongeveer dezelfde alcohol als veel Plavac Mali of Merlot). Vervolgens worden ze gerijpt onder een unieke film van gist, bekend als flor, die diepte en complexiteit toevoegt aan deze lichte witte wijnen.

In de mond brengen Fino en Manzanilla-sherry appel- en citroensmaken, vaak met gistachtige tonen en hints van amandel, citroenschil en oranjebloesem. Het best gediende licht gekoeld, sherry's lichte lichaam en frisse zuurgraad reinigen het gehemelte van vette hors d'oeuvres en inspireren een tweede glas.

Als je nog geen team-sherry hebt, is Sauvignon Blanc een leuk alternatief met antipasti, met name zuurgestuurde wijnen uit Napa Valley of Sancerre. Dat zuur gaat olijfolie tegen, en fruitige smaken verhogen delicate voorgerechten zoals ricotta of pikante, gepekelde pepers.

Populaire posts van deze blog

Hoe wordt rode wijn gemaakt

Rode wijn is een wijn die ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen.  Geschiedenis van rode wijn  Het oudste bewijs voor de productie van wijn is een achtduizend jaar oude persfabriek in de buurt van Damascus . Andere tekens komen uit Iran en Mesopotamië ( 5e millennium voor Christus ) . Rode wijn staat al sinds de oudheid bekend als een belangrijke drank en medicijn. Het werd onder andere voorgeschreven door Hippocrates 400 voor Christus voor aandoeningen van het cardiovasculaire systeem. Oogst van de druiven Het is belangrijk om de oogst uit te voeren op het juiste moment van rijping van de vruchten van de wijnstok . Meestal worden groene of beschadigde trossen tijdens de oogst weggegooid, zodat ze de smaak van de resulterende wijn niet beïnvloeden. Tros...

Wat te doen in Kroatië

Over  Kroatië Kroatië maakt nogal een plons.  Met raften en kajakken van klasse 3 en 4 op rivieren die door weelderige bossen stromen, en kajakken op zee aan de kust, is het de perfecte plek om te peddelen.  Voor een ander tempo duik je in het scheepskerkhof van de Adriatische Zee, klauter je over kalkstenen kliffen of vaar je tussen 1200 eilanden. Wat te doen in Kroatië, welke  Kroatische wijn  te  proeven Je vakantieverblijf in Kroatië kun je  nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige  Kroatische wijnen  zoals de  witte wijnen   Posip ,  Grasevina ,  Pinot Grigio , de gebalanceerde wijn uit Istrië de  Malvazija  of de  rode wijnen   Plavac Mali ,  Frankovka ,  Cabernet Sauvignon  of de smaakmaker uit  Istrië  de  Teran . Als uw mediterrane fantasie zwoele dagen inhoudt op zandstranden, naast saffierwater, met uitzicht op middeleeuwse ...