Wat is Cabernet Sauvignon? Een gids
In de zeventiende eeuw vond in het zuidwesten van Frankrijk een toevallige broedplaats plaats tussen een rode Cabernet Franc-druivenplant en een witte Sauvignon Blanc-druivenplant en werd daarmee de populairste druif voor rode wijn onder de Amerikaanse wijndrinkers: Cabernet Sauvignon.
Cabernet Sauvignon is een rode druifras dat bekend staat om zijn dikke, duurzame schil en de weerstand van de wijnstok tegen de elementen. Na de geboorte van de druif, werden de Cabernet Sauvignon-variëteiten in delen van Frankrijk overgenomen door wijnmakers die op zoek waren naar duurzamere planten die relatief gemakkelijk te kweken waren, en de druif vond zijn kampioen in de regio Bordeaux.
Het was eigenlijk niet bewezen dat Cabernet Sauvignon tot 1996 werd geboren uit Cabernet Franc en Sauvignon Blanc door wijnonderzoekers van UC Davis.
De wijnboeren in Bordeaux waren dol op de gezonde tannines van de druif, wat betekende dat de wijn vele jaren in de fles kon blijven evolueren. Ze besloten ook dat het ongelooflijk goed reageerde op tijd doorbrengen op eikenhout, want de eik bracht prachtige nieuwe smaken tevoorschijn. Het resultaat was een wijn met een volle body en een gemiddelde zuurgraad die fantastisch was om met eten te drinken. Terwijl ze begonnen te spelen met de variëteit, begonnen ze het te mengen met andere druiven, zoals Merlot, en creëerden ze de beroemdste wijnmix ter wereld: de Bordeaux-blend.
Naarmate de Bordeaux-wijnmix evolueerde tot een van 's werelds beroemdste en meest begeerde wijnen, spreidde het merk Bordeaux zich over de hele wereld uit en met de pers voor Bordeaux ging het de Cabernet Sauvignon-druif. Toen de naam van de druif zich verspreidde en meer mensen over de hele wereld het begonnen te verbouwen, namen velen het over naar Cabernet Sauvignon, de grote kolonisator, aangezien het de meest geplante druif ter wereld werd, totdat Merlot het in de jaren negentig overnam.
Afgezien van zijn succes in Bordeaux, zag Cabernet Sauvignon zijn reputatie nog verder toen hij werd geplant in Californië. In 1976 versloeg een cabernet-sauvignon uit de hertenvijver in de Napa-vallei de Bordeaux-kastelen in het 1976-arrest van Parijs in een blinde smaaktest. Vanaf dat moment werd California Cabernet Sauvignon de wereld in gelanceerd en werd het besteld bij steakhuizen over de hele wereld.
Cabernet Sauvignon
Als een wijn, staat Cabernet Sauvignon bekend om zijn donkere kleur, full body en een alcoholgehalte dat is meer dan 13,5%, met de meeste Cabernet Sauvignons, vooral die uit plaatsen zoals Californië, Australië en Chili, meer als 14,5% en soms zelfs meer dan 15%. De wijn is droog (niet zoet) en heeft een gezond niveau van tannine, daarom droogt je mond uit als je eraan nipt. Veel mensen die Cabernet Sauvignon drinken, zeggen dat ze altijd een smaak van groene peper in de wijn proeven, samen met tabak, cassis en donkere vruchten zoals kersen, samen met een vleugje vanille die afkomstig is van de rijping van de wijn in de eik.
Cabernet Sauvignon is een wijn die moet worden gedronken met voedsel, gezien de zuurgraad, tannines en alcohol. We denken niet dat er een vaste regel is voor het drinken van wijn met eten, je drinkt wijn die je lekker vindt met eten dat je graag eet, maar Cabernet Sauvignon is zonder twijfel een wijn die het beter doet met eten dan zonder eten, als zodanig, het kan overweldigend zijn.