Doorgaan naar hoofdcontent

Merlot in de spotlight: alles wat je moet weten

Een beetje over Merlot

Merlot, wat in het Frans de kleine merel betekent, is een van de drie meest geplante druivenrassen voor het maken van goede wijn in de wereld. Cabernet Sauvignon en de Spaanse Airen zijn de andere twee bovenaan de lijst. Wat Merlot betreft, het is een vlezige, sappige bes met zwarte schil die overheerlijke, superqualkable rode wijnen van over de hele wereld produceert. Merlot is een instant feest in een fles - leuk, energiek, zacht en afhankelijk van wie het feestje gooit (of de wijn maakt), altijd een beetje een verrassing.

Merlot is ook een van de vijf edele Bordeaux-druivensoorten. Het is geworteld in wijngaarden over de hele wereld en wijnmakers houden ervan om Merlot te mengen met Cabernet Sauvignon, omdat het de krachtige, monddrogende tannines van Cabernet in evenwicht brengt met een rijp, vlezig fruitkarakter, zelfs elegante rode bloemen en specerijen. Maar het kan een echte wow-factor inpakken, en daarom ziet steeds meer de wereld 100% variëteit-bottelingen van de druif.

Hoe smaakt Merlot?

Op zichzelf produceert Merlot wijnen in een reeks van stijlen, allemaal afhankelijk van waar het wordt gekweekt en wie het maakt, maar meestal levert het een wijn op die medium tot full-bodied, rond en vlezig is, een vleugje van zoete pruim en donkere bessen, en uit koelere klimaten kunnen complexe kruidachtige kruiden verschijnen. Bijna alle op Merlot en Merlot gebaseerde mengsels zijn gerijpt in een soort van eik, die cederhout, chocolade en geplette violette noten aan afgewerkte wijnen leent.

Kortom, als Willy Wonka wijn dronk, zou Merlot, met die klassieke pruimen, chocolade en geplette viooltjes, zonder twijfel Willy's wijn zijn. Hieronder beschrijven we wat te verwachten van vijf landen waar Merlot floreert:

Merlot uit Frankrijk

Geloof het of niet, meer Merlot wordt geplant in Bordeaux dan Cabernet Sauvignon-druiven. De reden is dat onder vrij koele klimatologische omstandigheden - en Bordeaux is een notoir koele regio - Merlot gemakkelijk rijpt, terwijl Cabernet Sauvignon warmere omstandigheden en een langer groeiseizoen vereist om volledige rijpheid te bereiken.

Terwijl Merlot royaal vertegenwoordigd is op de linkeroever van Bordeaux en wijd geplant in de regio Languedoc-Roussillon, is het de onbetwiste zwaargewicht van de rechteroever van Bordeaux, waar producenten in Saint-Émilion en Pomerol hun sappige, rijpe en vlezige profiel gebruiken om 100% variëteitsbottels of -mengsels, die enkele van de meest gewilde, verzamelaarwaardige wijnen ter wereld zijn. Deze wijnen vertonen over het algemeen een enorme kracht en elegantie in hun jeugd, met rijpe zwart-fruit smaken en mooi geïntegreerde ceder of tabaksmaak, vaak van het ouder worden in nieuw en gebruikt Frans eiken. Wijnmakers zullen het vaak mengen met Cabernet Franc of Cabernet Sauvignon, twee druiven die een complexe tannische achtergrond toevoegen - een structurele factor voor veroudering. Goed bewaard, zal Merlot van Bordeaux een decennium of meer ouder worden en wonderbaarlijke complexe aardse en kruidige tonen ontwikkelen.

Merlot uit Italië

Terwijl Merlot-druiven in heel Italië worden geplant, zijn de meeste aanplantingen in het noorden, waar producenten het voornamelijk gebruiken voor het mengen. In Toscane is Merlot echter de ster van de show. Er zijn een paar Superweigh-superwezens met één variëteit, maar voor het grootste deel wordt het gevouwen in klassieke Bordeaux-mengsels, wat een krachtige, robuuste wijnstijl oplevert die doet denken aan de rijpe, vlezige, eikenoude Merlots van Californië. Sommige producenten mengen het met Sangiovese, maar u kunt het beste doen aan opmerkelijke Toscaanse producenten uit de Maremma of op zoek gaan naar bottelingen met "Toscano IGT" op het etiket.

Merlot uit de Verenigde Staten

Hoewel het spirituele huis van Merlot in Frankrijk is, heeft het nooit meer populariteit genoten zoals in de Verenigde Staten. Tegenwoordig produceren wijnmakers in Napa Valley in Noord-Californië single-variëteit Merlots die wedijveren met het beste van Napa's cult Cabernet. Deze Merlots zijn niet voor de zwakkeren van het hart - groot, krachtig, rijk en robuust, vol met veel donker bessenfruit, nieuwe Franse eik en bakkerskruiden. Buiten Napa is Paso Robles aan de Central Coast een broeinest voor de variëteit, waar de royale warme zomerzon romige, weelderige en zachte voorbeelden produceert. Verder naar het zuiden, in Santa Barbara County in Californië, ervaart Merlot een renaissance in Santa Ynez en Happy Canyon AVA's voor mengsels in Bordeaux-stijl.

Buiten Californië is Washington een ander bolwerk van de Amerikaanse Merlot, thuisbasis van bredere schouders, zijdezachte en geparfumeerde bottelingen. Helemaal naar het oosten vindt de druif een thuis in wijngaarden in Long Island, waar een handvol wijnmakers een aantal dynamiet, eeuwenoude New York State Merlots aan het uitrollen zijn.

Merlot uit Chili

Chileense telers geloofden lange tijd dat ze veel meer Merlot in hun wijngaarden hadden geplant dan feitelijk het geval was - jaren van onderzoek bewees dat één soort eigenlijk Carmenère was, dat in 1998 werd herkend als zijn eigen variëteit. Toch is Merlot een wijdverspreid bedrijf geplant in het hele land, met de meeste aanplant in de Central Valley in Colchagua, Maule en Maipo. Chileense Merlot heeft de neiging om heerlijk te zijn, doordrenkt van geweldig

Merlot wijn die rijp is
Merlot wijn

Populaire posts van deze blog

De beste wijn voor ... Antipasti

Noem het antipasti, meze of tapas, deze klassieke voorgerechtspreuk is een raadsel: welke enkele wijnparen met de smaken van Caprese salades, gezouten vlees, artisjokken, olijven, auberginespread en alles wat een chef-kok antipasti zou kunnen overwegen? Voor één keer is het geen Champagne. De beste wijn voor de wilde smaken is droge sherry, de licht versterkte witte wijn uit de regio Jerez van Spanje. Stop niet met lezen - we hebben het niet over de romige, ziekelijke zoete sherry's van weleer, aanbeden door oma's wereldwijd. We hebben het over droge, amandel- en citroengeurende gietingen die helder, verfrissend en getint zijn met zoute mineraliteit. Met de label "Fino" of "Manzanilla" zijn droge sherry's de beste vriend van een knabbelaar en een perfecte combinatie voor alle dingen antipasti - van prosciutto-ingepakte meloen tot gegrilde groenten tot zelfs kaas - dankzij de prachtige combinatie van zuren en mineraliteit van sherry. Sherry is gem...

Hoe wordt rode wijn gemaakt

Rode wijn is een wijn die ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen.  Geschiedenis van rode wijn  Het oudste bewijs voor de productie van wijn is een achtduizend jaar oude persfabriek in de buurt van Damascus . Andere tekens komen uit Iran en Mesopotamië ( 5e millennium voor Christus ) . Rode wijn staat al sinds de oudheid bekend als een belangrijke drank en medicijn. Het werd onder andere voorgeschreven door Hippocrates 400 voor Christus voor aandoeningen van het cardiovasculaire systeem. Oogst van de druiven Het is belangrijk om de oogst uit te voeren op het juiste moment van rijping van de vruchten van de wijnstok . Meestal worden groene of beschadigde trossen tijdens de oogst weggegooid, zodat ze de smaak van de resulterende wijn niet beïnvloeden. Tros...

Wat te doen in Kroatië

Over  Kroatië Kroatië maakt nogal een plons.  Met raften en kajakken van klasse 3 en 4 op rivieren die door weelderige bossen stromen, en kajakken op zee aan de kust, is het de perfecte plek om te peddelen.  Voor een ander tempo duik je in het scheepskerkhof van de Adriatische Zee, klauter je over kalkstenen kliffen of vaar je tussen 1200 eilanden. Wat te doen in Kroatië, welke  Kroatische wijn  te  proeven Je vakantieverblijf in Kroatië kun je  nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige  Kroatische wijnen  zoals de  witte wijnen   Posip ,  Grasevina ,  Pinot Grigio , de gebalanceerde wijn uit Istrië de  Malvazija  of de  rode wijnen   Plavac Mali ,  Frankovka ,  Cabernet Sauvignon  of de smaakmaker uit  Istrië  de  Teran . Als uw mediterrane fantasie zwoele dagen inhoudt op zandstranden, naast saffierwater, met uitzicht op middeleeuwse ...